WEGANTASTIC

vegan blog

Wegański Alkohol.

3 Komentarze

beer-fest

Przy publikacji przepisu na kuleczki pomidorowe, padło w komentarzach pytanie o wege wina. Jednocześnie gdy śledziłam dyskusję pod postem na innym blogu pojawiło się pytanie o wegańskie piwa. Ewidentnie temat wraca i trapi niejednego roślinożercę, chociaż bywa, że osoby nie będące na wege diecie również zaskoczone są możliwością, że alkohol może nie być wegetariański/wegański. W zeszłym tygodniu wybraliśmy się z Mr M na Beer Festival, na którym dostępne było przeszło 200 rodzajów piw w typie ale oraz ponad 60 cydrów. Taki wybór zgromadził oczywiście tłumy chętnych do spróbowania prawdziwych i pochodzących z małych lokalnych browarów piw. Przed nami stało nie małe wyzwanie, bowiem spożywamy wyłącznie alkohole do których nie mamy wątpliwości, że są odpowiednie dla wegan. Zatem – ku utrapieniu sprzedających, za każdym razem pytaliśmy czy wybrane przez nas piwo jest wegańskie. Na szczęście wśród serwujących alkohol byli również przedstawiciele browarów, także otrzymywaliśmy informację niejako z pierwszej ręki. Szybko się przekonaliśmy, że cydry są bardziej przyjazne weganom, podczas gdy piwa górnej fermentacji (tzw. ale) nastręczają więcej trudności. To jak to w końcu z tymi alkoholami jest? Wege czy nie?

beer-fest

źródło: quarrygirl

Na produktach alkoholowych próżno szukać informacji o składzie i czy są one odpowiednie do spożycia dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Wynika to z faktu, że produkty odzwierzęce bardzo często stosowane są wyłącznie przy produkcji i jako takie nie są traktowane jako produkt składowy, w związku z tym informowanie klientów, że alkohol nie jest odpowiedni dla osób wege wynika wyłącznie z dobrej woli producentów. O jakich produktach odzwierzęcych mówimy? W swojej najprostszej postaci alkohol to w istocie woda i poddane fermentacji zboża lub owoce, dopiero w dalszym procesie jego produkcji dodawane są inne składniki. Wśród nich i te pochodzenia odzwierzęcego, np. karuk (kleik rybny, otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybnych),  żelatyna (pozyskiwana z kolagenu zawartego w skórze, chrząstach i kościach zwierzęcych), kazeina (białko pochodzące z mleka ssaków, najczęściej z mleka krowiego). Na tym jednak nie koniec, ponieważ producenci do alkoholu dodają ponadto jajka, albuminy, czy ‚naturalne’ barwniki (pozyskiwane z insektów).

Nie traćcie jednak nadziei, bowiem na szczęście jest wiele piw i win (oraz innych alkoholi), które są odpowiednie dla osób na diecie wege. Jeżeli mamy wątpliwości możemy sami skontaktować się z producentami i pozadręczać ich pytaniami o kleik rybny w ich alkoholach, poszukać informacji na ich stronach internetowych, ewentualnie skorzystać z dostępnych baz wege alkoholi: Barnivore czy Veggie Wines. Ostatecznie zawsze sami możemy zdecydować się na warzenie własnego alkoholu w domu :)

Na zdrowie!

Reklamy

3 thoughts on “Wegański Alkohol.

  1. Pingback: Kremowy ser z orzechów nerkowca |

  2. Pingback: Letnie truskawkowe risotto. |

  3. Polecam wina oznaczone symbolem „V”przyjazne dla wegan i wegetarian. (Fundacja Viva) Znak daje pewność, że na żadnym etapie produkcji nie były używane składniki pochodzenia zwierzęcego.
    http://vinex.pl/sprawdzone-wina-dla-wegetarian-i-wegan/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s